EL BLOCKCHAIN PER A MUNICIPIS. COM HO PODEM IMPLEMENTAR AL NOSTRE AJUNTAMENT?
Informació
bàsica
Durada del curs: 20 hores
Dates: 7, 8, 14 i 15 de juny
Horari: de 9 a 14 hores
Nombre màxim de participants: 50
Modalitat: Telepresencial
Descripció
del curs
La UE està accelerant el desenvolupament i l’adopció de tecnologies avançades perquè els ciutadans, les Administracions i les empreses puguen gaudir de tot el potencial del món digital.
Vol ser líder en Blockchain (tecnologia de cadenes de blocs) i donar suport a un “estàndard d’or” per a la tecnologia blockchain a Europa que adopte els valors i ideals europeus. Aquest “estàndard or” per a blockchain persegueix els “objectius digitals per a 2030”. D’aquesta manera el curs inclou un primer module general sobre el programa polític de la Dècada Digital, amb objectius concrets per a 2030, i com blockchain guiarà la transformació digital d’Europa i després tres específics (identitat, sostenibilitat i finances).
Professorat
En cada sessió una primera part de contingut teòric de tres hores explicades per Carmen Pastor Sempere, seguida d’una altra de dues hores d’experiència pràctica explicada pel seu impulsor (“Guest Speakers”).
María del Carmen Pastor Sempere és professora titular de Dret mercantil. Des del curs acadèmic 2017-2018, és Directora de GRUP BAES. BAES és un laboratori de blockchain a l’Institut d’Economia Internacional de la Universitat d’Alacant. BAES està format per un grup multidisciplinari d’investigadores, juristes, economistes i enginyeres (informàtics i industrials) de diferents universitats, bufets d’advocats i empreses tecnològiques. El seu principal objectiu és desenvolupar tecnologia de blockchain en els camps de l’administració pública i l’empresa privada per assolir un estàndard blockchain europeu, que serà la clau per consolidar el mercat únic europeu i enfortir la competitivitat de les empreses europees. Part de la missió de BAES és aconseguir aquest objectiu a través de la transferència de coneixements i centrant-se en gran mesura en la capacitació en tecnologia blockchain, i la seua aplicació real a les empreses i administracions.
Va estudiar Dret i Economia Social i es va doctorar en Dret, a la Universitat d’Alacant. També va ocupar càrrecs docents o de recerca en diverses universitats i centres de recerca estrangers com l’Institut für Genossenschaftswessen, Westfälische Wilhelms-Universität (Westfàlia, Alemanya), UNIDROIT, Istituto italiano di studi cooperativi luigi Luzzati (Roma, Itàlia), Université Lille 2 Droit et santé. (Lille, França), Centre d’Estudis sobre Desenvolupament Cooperatiu i Comunitari (CEDECOM) de la Universitat de Pinar del Río (Cuba), Grup d’Estat i Pesquisa, Treball i desenvolupament a l’Amazònia (GEPTDA), Universidade Federal do Pará (Belém , Pará, Brasil), Centre de Ciències Agrárias, Universidade Estadual de Maringá (Maringá, Paraná, Brasil).
María José Vañó Vañó, PDI-Titular d’Universitat UV Director/a d’ Institut Universitari, Iudescoop .
Julián Inza, President de EADTrust (European Agency of Digital Trust).
Guest Speakers:
Sesión 1: Enrique Aznar, membre investigador en BAES Blockchain Lab.
Sesión 2: Carlos Alarcón Diputació de València i Manuel Gil Parres Gerent en Street Pinball Vending Machine.
Sesión 3: Ramón Martínez, senior developer en BlockchainFUE coop. V i Joaquín Mas, Director en Enercoop.
Sesión 4: José Antonio Amador, Director Tècnic ACCV-ISTEC i Ramón Martínez, senior developer BlockchainFUE coop. V.
Objectius
generals
Contingut
del curs
Sessió 1 – UNITAT DIDACTICA 1. Blockchain com a suport digital ODS. Dècada digital europea: objectius digitals per a 2030. La UE promourà la seua agenda digital centrada en l’ésser humà en l’escenari global i promourà l’alineació o convergència amb les normes i estàndards de la UE. També garantirà la seguretat i la resiliència de les seues cadenes de subministrament digitals i oferirà solucions globals. La tecnologia Blockchain ha de ser sostenible i energèticament eficient. T’ensenyem com aquests s’aconseguiran pels municipis i províncies i quina tecnologia blockchain s’alinea amb els ODS.
Sessió 2 – UNITAT DIDACTICA 2. Economia i desenvolupament local. La UE vol ser líder en Blockchain (tecnologia de cadenes de blocs), i albergar importants plataformes, aplicacions i empreses. Això implica un mitjà local que projecta i impulsa feia un mercat únic digital interconnectat, interoperable i segur.
Sessió 3 – UNITAT DIDACTICA 3. Sostenibilitat i traçabilitat. Comunitats energètiques. Ús de la tecnologia Blockchain per a alliberar el potencial de la Internet de les coses en tota Europa pot ser una de les millors opcions per a lluitar contra el canvi climàtic i els reptes mediambientals. La UE reconeix el potencial de blockchain i dona suport a l’ús de la tecnologia blockchain per a fomentar el desenvolupament econòmic sostenible, abordar el canvi climàtic i donar suport al New Deal Verd Europeu. Comunitats energètiques.
Sessió 4 – UNITAT DIDACTICA 4. Identitat digital. Els ciutadans han de poder participar en el procés democràtic en tots els nivells i tindre control sobre les seues pròpies dades. Això inclou ser compatible amb les regulacions de signatura electrònica, com eIDAS, i recolzar un marc d’identitat assenyat, pragmàtic, descentralitzat i autònom. Ha de ser compatible i, en la mesura que siga possible, recolzar les estrictes normes de privacitat i protecció de dades d’Europa.
FORMACIÓ INNOVADORA LOCAL
El blockchain per a municipis. Com ho podem implementar al nostre ajuntament?